bullet_whisky strona główna

Campbeltown

Campbeltown to bardzo maÅ‚y region znajdujÄ…cy siÄ™ na póÅ‚wyspie Kintyre. Królewskie miasto Campbeltown, zaÅ‚ożone zostaÅ‚o na miejscu starej osady Kilkerran przez Archibalda Campbella, siódmego hrabiego Argyll, w 1609 roku. PóÅ‚wysep ma szerokość 1,6 kilometra i dÅ‚ugość 65 kilometrów dÅ‚ugoÅ›ci. Aby dostać siÄ™ do miasta trzeba przebyć „dÅ‚ugÄ… i wietrznÄ… drogÄ™".
Pierwsze dokumenty Å›wiadczÄ…ce o produkcji whisky na póÅ‚wyspie Kintyre pochodzÄ… z 1591 roku, ale w Campbeltown od zamierzchÅ‚ych czasów dziaÅ‚ali przemytnicy - procederowi temu sprzyjaÅ‚o odludne miejsce. W historiÄ™ gorzelnictwa tego okrÄ™gu na staÅ‚e wpisaÅ‚a siÄ™ rodzina Mitchell, która w poÅ‚owie XVII wieku przeprowadziÅ‚a siÄ™ z Lowland na póÅ‚wysep. Mitchellowie zajmowali siÄ™ uprawÄ… ziemi, a w zimie produkowali sÅ‚ód.
Najważniejszy okres dla tego regionu to XIX wiek. Wtedy to branża gorzelnicza rozwijaÅ‚a siÄ™ Å›wietnie, a produkcja whisky przynosiÅ‚a inwestujÄ…cym w gorzelnie duże zyski. Aby sprostać popytowi sprowadzono jÄ™czmieÅ„ nawet z krajów baÅ‚tyckich.
Wraz z nadejÅ›ciem XX wieku pojawiÅ‚o siÄ™ wiÄ™cej zamówieÅ„ na destylaty lżejsze od produkowanych dotychczas. Podczas sÅ‚odowania jako paliwa używano torfu, ale stopniowo torf zamieniano na wÄ™giel. Pod tym wzglÄ™dem Campbeltown również okazaÅ‚ siÄ™ dogodnym miejscem dla gorzelników, ponieważ wÄ™gla w okolicy byÅ‚o pod dostatkiem, a do jego wydobycia nie potrzeba byÅ‚o dużych nakÅ‚adów finansowych. Gorzelnie otrzymywaÅ‚y ogromnÄ… ilość zamówieÅ„ i rodziny, zajmujÄ…ce siÄ™ prowadzeniem destylarni gromadziÅ‚y zyski. W Campbeltown byÅ‚y to rodziny Fergusonów, Colville'ów i Mitchellów.
Inne powody przerwania dobrej passy regionu to wyczerpanie siÄ™ taniego źródÅ‚a energii, czyli wÄ™gla, jego zÅ‚oża okazaÅ‚y siÄ™ mniejsze, niż sÄ…dzono oraz sytuacja na Å›wiecie - koszty, które pociÄ…gnęła za sobÄ… I wojna Å›wiatowa oraz prohibicja w Stanach Zjednoczonych. Zaprzestano również kupować whisky z Campbeltown, ponieważ kolej umożliwiÅ‚a Å‚atwiejszy transport whisky z Speyside.
Na przeÅ‚omie XIX i XX wieku Campbeltown, w którym mieszkaÅ‚o wtedy niespeÅ‚na 2000 osób, byÅ‚o miastem o najwyższym dochodzie na jednego mieszkaÅ„ca.
Bogaci gorzelnicy popeÅ‚nili jednak pewien błąd. Upewnieni o niezwykÅ‚ym powodzeniu i ogromnym zapotrzebowaniu na swojÄ… whisky, zaczÄ™li coraz bardziej stawiać na ilość, a coraz mniej dbali o jakość swoich produktów. Jest to z pewnoÅ›ciÄ… jeden z gÅ‚ównych powodów, dla których firmy, zajmujÄ…ce siÄ™ kupażowaniem straciÅ‚y zainteresowanie okrÄ™giem Campbeltown i przestawiÅ‚y siÄ™ na wspóÅ‚pracÄ™ z gorzelniami z regionu Highland. W szczytowym momencie dziaÅ‚aÅ‚o w tym regionie aż 37 destylarni. W roku 1934 zamkniÄ™to zakÅ‚ad Rieclachan i od tej, w Campbeltown dziaÅ‚aÅ‚y już tylko do 2004 roku dwa zakÅ‚ady - Springbank (z niego pochodzÄ… 3 destylaty Springbank, Longrow i Hazelburn) i Glen Scotia. Obecnie otwarty jest Springbank, Glen Scotia oraz Glengyle.
CiekawostkÄ™ stanowi fakt, że Campbeltown jest miejscem, gdzie podobno na jednego mieszkaÅ„ca przypada najwiÄ™ksza ilość barów, jak również najwiÄ™cej koÅ›cioÅ‚ów.