bullet_whisky strona główna

Glendronach

Glendronach poÅ‚ożony jest w regionie Speyside na wschód od miasteczka Huntly. Gorzelnia pobiera wodÄ™ z potoku Dronac, od którego pochodzi jej nazwa w wolnym tÅ‚umaczeniu oznaczajÄ…ca „dolinÄ™ jeżyn". W bliskim sÄ…siedztwie zakÅ‚adu znajdujÄ… siÄ™ tak sÅ‚awne destylarnie jak Ardmore, Glen Garioch czy Knockdhu.
Nielegalni gorzelnicy dziaÅ‚ali w tym rejonie już od XVIII wieku. Sam jednak zakÅ‚ad oficjalnie zarejestrowany zostaÅ‚ w 1826 roku przez Jamesa Allardesa reprezentujÄ…cego wiÄ™kszÄ… grupÄ™ osób. Niestety już kilka lat później, w 1837 roku na terenie zakÅ‚adu wybuchÅ‚ pożar, który zniszczyÅ‚ dużą część obiektu. Kolejnym wÅ‚aÅ›cicielem Glendronach zostaÅ‚ Walter Scott zwiÄ…zany z gorzelniÄ… Teaninich. Po jego Å›mierci w 1887 roku Glendronacha przejęło konsorcjum firm, które zarzÄ…dzane byÅ‚o przez spóÅ‚kÄ™ Somerville & Co. NastÄ™pnie w 1920 roku destylarnie kupiÅ‚ za 9 tyÅ› funtów Charles Grant, syn zaÅ‚ożyciela zakÅ‚adu Glenfiddich - Williama Granta. Glendronach należaÅ‚ do rodziny Grantów przez 40 lat aż do roku, 1960 w którym to wÅ‚aÅ›cicielem destylarni zostaÅ‚ Wm. Teachers & Sons. Pomimo tego, że nowy wÅ‚aÅ›ciciel wiÄ™kszÄ… wagÄ™ przywiÄ…zywaÅ‚ do innej swoje gorzelni, Ardmore to zwiÄ™kszyÅ‚ w latach 1966/67 ilość alembików z dwóch do czterech. Co ciekawe alembiki majÄ… ksztaÅ‚t cebuli i nazywane sÄ… przez Szkotów „onion stills". W 1976 roku Glendronach wszedÅ‚ w skÅ‚ad Allied Breweries znanej później jako Allied Destillers.
Jeszcze za czasów starego wÅ‚aÅ›ciciela zakÅ‚ad zostaÅ‚ odremontowany. Zachowano jednak tradycyjne metody produkcji - piece opalane torfem, kadzie z sosny oregoÅ„skiej, tradycyjnÄ… podÅ‚ogÄ™ do sÅ‚odowania jÄ™czmienia, wÄ™glowe kotÅ‚y destylacyjne oraz magazyny w stylu dunnage. Do dnia dzisiejszego aż poÅ‚owa z nich jest w tym stylu, czyli tylko trzy poziomy beczek mieszÄ… siÄ™ pod dachem magazynu. WÄ™glowe kotÅ‚y sÄ… w obecnych czasach rzadkoÅ›ciÄ… i można je spotkać tylko w Glenfarcalasie i Springbanku.
W lutym 1996 roku Allied Destillers podjÄ…Å‚ decyzjÄ™ o zaprzestaniu destylacji. Ponownie otworzono gorzelnie dopiero 14 maja 2002 roku. WażnÄ… datÄ… w historii Glendronach jest rok 2005, w którym to Allied Destillers zostaÅ‚a przejÄ™ta przez Pernod Ricard. W tym też roku usuniÄ™to z gorzelni alembiki ogrzewane wÄ™glem, które dodawaÅ‚y do whisky smak i aromat kremowy oraz toffi. Na otarcie Å‚ez dla smakoszy tej whisky jeszcze w tym samym roku pojawiÅ‚a siÄ™ edycja 33 letnia.
W Glendronach od roku 1976 dziaÅ‚a oÅ›rodek dla zwiedzajÄ…cych, który cieszy siÄ™ ogromnÄ… popularnoÅ›ciÄ…, czemu nie można siÄ™ dziwić, bowiem gorzelnia znajduje siÄ™ w samym Å›rodku najbardziej znanego szkockiego regionu produkcji whisky.
Bardzo niedawno, bo w sierpniu 2008 roku zakÅ‚ad zostaÅ‚ ponownie sprzedany. BenRiach prowadzony przez Billa Walkera nabyÅ‚ tÄ… gorzelniÄ™ od Pernod Ricard. Wielu koneserów whisky na Å›wiecie wróży Glendronachowi w najbliższej przyszÅ‚oÅ›ci sukces rynkowy, podobny, jaki miaÅ‚ miejsce po tym jak Bill zaczÄ…Å‚ siÄ™ zajmować BenRiachem. LiczÄ… oni przede wszystkim na udoskonalenie jakoÅ›ci samego trunku, którego obecnie rocznie produkuje siÄ™ 1,4 miliona litrów.
W latach 80 pojawiÅ‚y siÄ™ jedne z pierwszych oficjalnych edycji whisky single malt z tego zakÅ‚adu. ByÅ‚y to 12-letnie trunki zdecydowanie różniÄ…ce siÄ™ od siebie. DojrzewaÅ‚y one, bowiem w dwóch różnych rodzajach beczek. Glendronach Original pochodzi z beczki, w której przedtem leżakowaÅ‚a whisky (tzw. plain wood). Glendronach Matured in Sherry Cask dojrzewaÅ‚, jak sama nazwa wskazuje, w beczkach po sherry. W zwiÄ…zku z ograniczonÄ… iloÅ›ciÄ… tych destylatów w sprzedaży pojawiÅ‚a siÄ™ whisky Glendronach Traditional. Jest to 12 letni trunek zestawiany z destylatów pochodzÄ…cych z obu rodzajów beczek. Na rynku można jeszcze znaleźć limitowane edycje 15 i 18 letnie oraz rocznikowÄ… z 1968. W obecnej ofercie producenta znajdujÄ… siÄ™ tylko dwa trunki 12 i wspomniany już przeze mnie 33 letni. Pierwszy trunek dojrzewa najpierw w beczkach po bourbonie a nastÄ™pnie w beczkach po sherry. Natomiast 33 letni dojrzewa tylko w beczkach po sherry i jest to ekstremalnie ciemna whisky.
W obecnych edycjach whisky nie zajdziemy torfu - sÅ‚ód nie jest torfowany, ale w przeszÅ‚oÅ›ci whisky z tej gorzelni miaÅ‚a nawet 12-14 ppm - czÄ…stek torfu na milion.
Glendronacha można spotkać również wÅ›ród trunków oferowanych przez niezależnych dystrybutorów - Murray McDavid czy Douglas Laing. Whisky ta wykorzystywana byÅ‚a również przy produkcji tak znanych blendów jak Teacher's czy Ballantine's.
W zwiÄ…zku z ostatnim przejÄ™ciem tego zakÅ‚adu przez BenRiacha wiemy już miÄ™dzy innymi, że producent wprowadzi na rynek wersje Å›ciÅ›le limitowane. Wszystkie one bÄ™dÄ… miaÅ‚y „mocy beczki", ale bÄ™dÄ… różnić siÄ™ wiekiem. Nowe edycje majÄ… mieć silne smaki i aromaty sherry, na co wskazuje już sama nazwa serii „Richly Sherried". Oprócz obecnych na rynku wersji 12 i 33 letniej planowane sÄ… jeszcze edycje 15 i 18-letnia.
Wielki autorytet Å›wiata whisky Michael Jackson najwyżej oceniÅ‚ wersjÄ™ tej whisky na 79 punktów, ale należy tu wspomnieć, że nie miaÅ‚ okazji próbować najnowszego 12 i 33 letniego trunku.
Jim Murray wspominany już przeze mnie wielokrotnie bardzo pozytywnie wypowiedziaÅ‚ siÄ™ o edycji 12 letniej przyznajÄ…c jej 88 punktów, a wersja 33 letnia otrzymaÅ‚a 95 punktów, co oznacza, że jest to „whisky, która daje nam powód do życia".