MiÅ‚oÅ›nicy whisky zwiedzajÄ…c wyspÄ™ Islay znanÄ… z Ardbega, Bowmora czy Laphroaiga czÄ™sto zapominajÄ… o zamkniÄ™tej destylarni Port Ellen. W budynkach zakÅ‚adu znajduje siÄ™ w chwili obecnej sÅ‚odowania, która niestety niedostÄ™pna jest dla zwiedzajÄ…cych. Mi jednak udaÅ‚o siÄ™ porozmawiać z kierownikiem Port Ellen i zostaÅ‚em oprowadzony po caÅ‚ej sÅ‚odowni.
Oficjalnie miejscowość Port Ellen zaÅ‚ożona zostaÅ‚a w 1821 przez Waltera Fredericka Campbella. Jej gÅ‚ównym zadaniem byÅ‚a obsÅ‚uga statków przybijajÄ…cych na wyspÄ™. SamÄ… zaÅ› destylarniÄ™ Port Ellen zaÅ‚ożyÅ‚ w tej miejscowoÅ›ci Alexander Kerr Mackay w 1825 roku. Po pewnym czasie ogÅ‚osiÅ‚ on upadek finansowy, a jego zakÅ‚ad zostaÅ‚ zamkniÄ™ty i nie dziaÅ‚aÅ‚ przez okres kolejnych 11 lat. Co ciekawe Alexander Mackay uznawany jest za oficjalnego zaÅ‚ożyciela, ale de facto wynajmowaÅ‚ on tylko ziemiÄ™ na której staÅ‚a gorzelnia, same zaÅ› budynki wynajÄ™te zostaÅ‚y Majorowi Jamesowi Adairowi.
Kolejnym wÅ‚aÅ›cicielem zakÅ‚adu Port Ellen byÅ‚ Ebenezer Ramsay. WiÄ™kszość źródeÅ‚ wspomina w tym momencie tylko Johna Ramsay, bratanka Ebenezera, który zajÄ…Å‚ siÄ™ prowadzeniem gorzelni. Wszystko jednak odbyÅ‚o siÄ™ dziÄ™ki wsparciu przede wszystkim finansowemu jego wuja. Ramseyowi i jego wspólnikowi - Thomasowi Morrison udaÅ‚o siÄ™ rozwinąć dziaÅ‚alność gorzelni i co ciekawe już w 1839 roku wybudowany zostaÅ‚ drugi magazyn do leżakowania whisky.
John byÅ‚ jednym z pionierów w branży, który eksportowaÅ‚ whisky bezpoÅ›rednio z destylarni do Stanów Zjednoczonych. Do osiÄ…gnięć Ramseya zaliczyć możemy również ogromny wkÅ‚ad, jaki miaÅ‚ on w eksperyment z nowym typem kolumn destylacyjnych prowadzonym przez Eneasza Coffeya i Roberta Steina. John dodatkowo jako pierwszy zastosowaÅ‚ odbieralnik przedgonów oraz co przyczyniÅ‚o siÄ™ do rozwoju caÅ‚ej wyspy Isaly zaÅ‚ożyÅ‚ pierwszÄ… liniÄ™ pasażersko - towarowÄ…, oferujÄ…cÄ… regularne kursy pomiÄ™dzy wyspÄ… a Glasgow.
Ramsey jako czÅ‚onek parlamentu i rady nadzorczej Izby Handlowej w Glasgow miaÅ‚ wiele wpÅ‚ywów, dziÄ™ki którym udaÅ‚o mu siÄ™ nakÅ‚onić rzÄ…d do zwolnienia z podatku whisky eksportowej, a także do zezwolenia na eksport whisky w beczkach wiÄ™kszych niż 80 galonów. Magazyn zakÅ‚adu o numerze 1 w Port Ellen byÅ‚ pierwszym, który zwolniony byÅ‚ z pÅ‚acenia podatku w caÅ‚ej Szkocji.
Po Å›mierci Ramseya w 1892 roku gorzelniÄ™ Port Ellen odziedziczyÅ‚a wdowa, a nastÄ™pnie po jej Å›mierci w 1906 roku prowadzeniem zakÅ‚adu zajÄ…Å‚ siÄ™ ich syn - kapitan Iain Ramsey. Niestety pasjonowaÅ‚ siÄ™ on ornitologiÄ… i nie miaÅ‚ takiego talentu do prowadzenia destylarni jak jego przedsiÄ™biorczy ojciec. Dodatkowym utrudnieniem byÅ‚a wprowadzona prohibicja w stanach zjednoczonych. W 1920 roku Iain Ramsey sprzedaÅ‚ swoje udziaÅ‚y spóÅ‚ce Port Ellen Distillery Company Ltd., należącej do Johna Dewara i Jamesa Buchanana. W 1925 roku Port Ellen wszedÅ‚ w skÅ‚ad DCL.
W latach 30 omawiany zakÅ‚ad przerwaÅ‚ produkcjÄ™, która potrwaÅ‚a aż 37 lat. W tym czasie wykorzystywano tylko pomieszczenia magazynowe i sÅ‚odowniÄ™ zakÅ‚adu. W koÅ„cu jednak Port Ellen doczekaÅ‚ siÄ™ przebudowy i modernizacji. Prace trwaÅ‚y 18 miesiÄ™cy, ale ostatecznie w 1967 roku zmodernizowany zakÅ‚ad wznowiÅ‚ dziaÅ‚alność. Na wszystkie innowacje wydano aż 400 tysiÄ™cy funtów, ale co istotne zwiÄ™kszona zostaÅ‚a ilość alembików z dwóch do czterech.
Pomimo remontu, Port Ellen ze wzglÄ™du na trudne dla branży lata 80 ponownie zamkniÄ™to w 1983 roku. WÅ‚aÅ›ciciele grupa DCL postanowiÅ‚a ograniczyć produkcjÄ™ destylatów sÅ‚odowych w swoich gorzelniach i oprócz Port Ellen zamkniÄ™tych zostaÅ‚o jeszcze 10 innych zakÅ‚adów. Krążą niepotwierdzone pogÅ‚oski, że alembiki sÅ‚użące do produkcji whisky zostaÅ‚y przetransportowane do Indii do którejÅ› z tamtejszych destylarni.
ZamkniÄ™cie destylarni wydaje siÄ™ uzasadnione, jeÅ›li zwrócimy uwagÄ™ n fakt, że DCL byÅ‚o wÅ‚aÅ›cicielem na samej wyspie Islay zakÅ‚adów Port Ellen, Caol Ila i Lagavulina. WÅ‚aÅ›ciciele postanowili przeksztaÅ‚cić zbÄ™dnÄ… destylarnie w zakÅ‚ad produkujÄ…cy sÅ‚ód - sÅ‚odownie, która otwarta zostaÅ‚a w 1973 roku. W sÅ‚odowni poczÄ…tkowo produkowano tylko mocno torfowy sÅ‚ód wyłącznie dla zakÅ‚adów DCL. Z czasem jednak rozszerzono sprzedaż na wszystkie gorzelnie na Islay oraz pobliskÄ… Isle of Jura. W roku zamkniÄ™cia destylarni - 1983 zastanawiano siÄ™ również nad zamkniÄ™ciem sÅ‚odowni. Jednak inne zakÅ‚ady na Islay postanowiÅ‚y przyjść z pomocÄ…, nie chcÄ…c rezygnować z doskonaÅ‚ej jakoÅ›ci sÅ‚odu. Destylarnie podpisaÅ‚y umowÄ™ na zakup sÅ‚odu z Port Ellen w 1987 roku, co przyczyniÅ‚o siÄ™ ochrony miejscowego rynku pracy. Port Ellen zobligowaÅ‚ siÄ™ jednak do przygotowywania różnych rodzajów sÅ‚odu, o różnych stopniu zatorofowienia - tym samym zmieniono poczÄ…tkowe przeznaczanie sÅ‚odowni, która miaÅ‚a siÄ™ specjalizować w mocno torfowym sÅ‚odzie. Obecnie do produkcji sÅ‚odu używa siÄ™ praktycznie wyłącznie odmiany Optic.
W sÅ‚odowni Port Ellen znajduje siÄ™ siedem bÄ™bnów oraz osiem kadzi do namaczania. Każdy bÄ™ben jest w stanie pomieÅ›cić 46 ton ziarna jÄ™czmienia. Do suszenia jÄ™czmienia w czasie sÅ‚odowania wykorzystuje siÄ™ dym torfowy, jak również gorÄ…ce powietrze. Taki sposób pozwala uzyskać odpowiedni poziom torfowoÅ›ci jaki życzy sobie dany producent whisky. Torf wykorzystywany w procesie produkcji pochodzi ze wzgórz oddalonych 3 mile od sÅ‚odowni. Co warte wspomnienia najpierw torf do roku 1993 pobierano z torfowisk Duich w którym to zakazano wycinania torfu z tego regionu. OkazaÅ‚o siÄ™, bowiem, że na tych terenach zatrzymujÄ… siÄ™ gÄ™si podczas swojej migracji zimowej.
W 2003 roku cześć dawnych budynków zakÅ‚adu zostaÅ‚a przeksztaÅ‚cona i wynajÄ™ta przez okolicznych przedsiÄ™biorców - w dawnym biurze szefa zakÅ‚adu jest warsztat samochodowy. Obecnie pomimo tego, że nie ma już poÅ‚owy budynków z dawnego zakÅ‚adu Port Ellen to nadal używane sÄ… magazyny Port Ellen. Dojrzewa w nich destylat z poÅ‚ożonego niedaleko zakÅ‚adu Lagavulin.
Oficjalna wersja single malt Port Ellen nie była oferowana, podczas gdy zakład był otwarty. Dopiero po jego zamknięciu pojawił się pierwsza edycja. Rok rocznie, co najmniej jedna oficjalna edycja tej whisky pojawia się na rynku. Najczęściej whisky ta jest 20-kilku letnia. W 2001 roku wypuszczona została pierwsza edycja cask strength.
Whisky Port Ellen dostÄ™pna jest u wielu niezależnych dystrybutorów, np. Cadenhead, Signatory, Ian MacLeod, a szczególnie ten zakÅ‚ad upodobaÅ‚ sobie Douglas Laing, który w samy 2006 wypuÅ›ciÅ‚ 4 edycje tej whisky. Oferowany trunek ma różne wersje rocznikowe i różnÄ… zawartość alkoholu - od 40 % do ponad 60 %.