Whisky jęczmienne
Single malt: Whisky wyprodukowana tylko ze słodu jęczmiennego, w jednej destylarni ale nie koniecznie z jednej destylacji.
Single barrel/cask: Termin bardziej precyzyjny niż single malt. Whisky została podobnie jak w przypadku single malt wyprodukowana tylko ze słodu jęczmiennego, w jednej destylarni, ale także pochodzi z jednej destylacji i z konkretnej beczki (np. Glenfarclas 105). Najczęściej na butelce takiej whisky pojawia się data rozlania do butelki oraz numer beczki. Niejednokrotnie butelki takie mają wyższą zawartość alkoholu 50% i więcej (standardem jest 40-45%). Whisky ta nie jest filtrowana na zimno.
Cask strenght: whisky, która nie zostaÅ‚a rozcieÅ„czona przed rozlaniem do butelek. Zawartość alkoholu dochodzi nawet do 60%.
Pure malt/vatted malt: Ta grupa to whisky, które powstaÅ‚y wyłącznie ze sÅ‚odu jÄ™czmiennego, ale z rożnych gorzelni (Najbardziej znanym przykÅ‚adem jest Johnnie Walker Pure Malt tzw. Green Label).
Whisky zbożowa/grain
Whisky grain jest produkowana z jÄ™czmienia, pszenicy, żyta oraz kukurydzy. JÄ™czmieÅ„ stanowi tu tylko maÅ‚y procent okoÅ‚o 10. Produkcja grain whisky możliwa jest dziÄ™ki wynalazkowi Aeneasa Coffey'a, który w roku 1831 stworzyÅ‚ alembik do produkcji ciÄ…gÅ‚ej, tzw. Patent Still/Coffey Still ( Rzeczywistym twórcÄ… owego aparatu byÅ‚ Robert Stain, który w 1826 roku opatentowaÅ‚ aparat do destylacji ciÄ…gÅ‚ej, który Coffey w 1831 ulepszyÅ‚ i nazwaÅ‚ aparatem do destylacji ciÄ…gÅ‚ej, sÅ‚użący do produkcji whisky zbożowej). Aparaty destylacyjne nowego typu, byÅ‚y tanie i Å‚atwe do kontrolowania. Produkowano w nich mocny 94-96 % alkohol w iÅ›cie szaleÅ„czym tempie – nie wymagaÅ‚y bowiem czyszczenia i ponownego napeÅ‚niania po każdej skoÅ„czonej destylacji. W celu uzyskania whisky w konwerterze (specjale urzÄ…dzenie) podaje siÄ™ te produkty dziaÅ‚aniu pary pod dużym ciÅ›nieniem aby uwolnić skrobie. NastÄ™pnie podaje siÄ™ je procesowi odparowywania i przenosi do kadzi zacierowych, gdzie zalewa siÄ™ je gorÄ…cÄ… wodÄ…. Enzymy sÅ‚odu z ziarna powodujÄ… rozkÅ‚ad skrobi na cukry proste, które umożliwiajÄ… fermentacje. Faza fermentacji jest bardzo zbliżona do fermentacji whisky sÅ‚odowej. Faza destylacji odbywa siÄ™ w dwukolumnowym aparacie o dÅ‚ugoÅ›ci kilkunastu metrów (patent still lub continous still). Brzeczka, która już zostaÅ‚a przefermentowana jest przepompowywana do pierwszej kolumny (analyser) przez otwór w jej wierzchoÅ‚ku i rozpoczyna drogÄ™ w dóÅ‚ poprzez liczne preforowane, miedziane pÅ‚ytki umieszczone w jej wnÄ™trzu. Od doÅ‚u kolumny zostaje wprowadzona gorÄ…ca para, która doprowadza brzeczkÄ™ do wrzenia. NastÄ™pnie w drugiej kolumnie (rectifier) oddziela siÄ™ alkohol od wody. Na samym koÅ„cu w chÅ‚odnicy odbywa siÄ™ proces skraplania gotowego już alkoholu, ma on moc 94%. Metoda ta jest bardzo szybka i tania w porównaniu do metody wytwarzania single maltów. Whisky grain jest bardzo rzadko butelkowana jako oddzielny destylat, najczęściej wykorzystywana jest do zestawiania blendów, które przecież stanowiÄ… 90% wÅ›ród sprzedawanych whisky szkockich. Obecnie w Szkocji znajduje siÄ™ tylko 8 zakÅ‚adów produkujÄ…cych whisky grain. Wszystkie zakÅ‚ady produkujÄ…ce ten rodzaj whisky znajdujÄ… siÄ™ w Lowlands oprócz Invergordon.
Cameronbridge - to najstarszy zakÅ‚ad a jego destylaty używane sÄ… do takich blendów jak: Johnnie Walker, Haig’s, Black&White. Destylowania ta sprzedaje swój produkt w wersji single jako Cameron Brig Single Grain.
Dumbarton - destylaty stÄ…d używane sÄ… do zestawiania Ballantine’s, Ambassadora, Teacher’s i Old Smugglera.
Girvan obecnie w posiadaniu firmy William Grant&Sons. Wersje single to: Black Barrel.
Invergordon - jedyna destylownia w Highlands. Destylaty używane prawie wyłącznie do zestawiania blendów Whyte&Mackay. Single to Invergordon Single Grain Whisky.
Loch Lomond - nie ma wersji oficjalnej singla. Destylaty wykorzystywane sÄ… do zestawiania blendów High Commissioner oraz Seagrama.
North British - firma szczyci siÄ™ używaniem jÄ™czmienia w wielkoÅ›ci 25%. Destylaty używane do blendów Chivas Regal, The Famous Grouse i Cutty Sark.
Port Dundas - destylaty z tej placówki wykorzystywane sÄ… w blendach Johnnie Walker, White Horse i Buchanan’s Reserve.
Strathclyde - w blendach Old Smuggler, Ambassador, William Grant’s.
Whisky mieszane / blended whisky
W latach 50 XIX wieku Andrew Usher, z zawodu kupiec z Edynburga i przedstawiciel whisky The Glenlivet jako pierwszy zmieszaÅ‚ ze sobÄ… zawartość kilku beczek Glenlivet otrzymujÄ…c trunek o bardziej zwartym nieznanym aromacie. Tak oto powstaÅ‚a whisky mieszana. ZupeÅ‚nym zbiegiem okolicznoÅ›ci byÅ‚ fakt, że wydarzenie to staÅ‚o siÄ™ w okresie kiedy zasoby koniaków i winiaków, które w Anglii staÅ‚y na pierwszym miejscu wÅ›ród mocniejszych alkoholi, byÅ‚y mocno zagrożone pojawieniem siÄ™ w latach 60 XIX wieku we Francji choroby winoroÅ›li, wywoÅ‚anej przez mszyce Phylloxera. Anglicy zdecydowali siÄ™ wtedy na czÄ™stsze zakupy whisky, a w szczególnoÅ›ci whisky typu blend. Jest to najwiÄ™ksza grupa whisky (ponad 90% produkcji whisky to blendy), a zarazem najbardziej znana. PrzeciÄ™tny konsument zna takie marki jak Johnnie Walker, Ballantine’s, Chivas Regal czy Grant’s. Whisky blended to mieszanka różnych gatunków single malt i grain. PrzeciÄ™tnie wystÄ™puje w blendach 15-40 destylatów sÅ‚odowych i 2-6 zbożowych. JeÅ›li natkniemy siÄ™ na butelkÄ™ z napisem Extra Special, De Luxe, Premium, to znaczy, że whisky taka zawiera nawet 35% destylatu jÄ™czmiennego i najczęściej dojrzewaÅ‚a dÅ‚użej w beczkach np. Dimple, Johnnie Walker Black Label. O smaku blenda decyduje „master blender” wraz ze swoim zespoÅ‚em „nosów” – osób odpowiedzialnych za kupoważenie czyli zestawienie z poszczególnych singli jednego blenda. Operacja tak zaczyna siÄ™ od zdecydowaniu o 2-3 podstawowych single malt (base malts), do nich dodawanych jest kilka kilkanaÅ›cie kolejnych single maltów ( flavouring malts), które decydujÄ… o smaku i zapachu blenda. TakÄ… mieszankÄ™ wypeÅ‚nia siÄ™ destylatami lekkimi i subtelnymi, które nie zepsujÄ… już stworzonego blenda a jedynie poprawiÄ… jego aromat i smak. Ustawa o alkoholach wysoko procentowych z roku 1860 (tzw. Spirit Act) zezwalaÅ‚a na robienie mieszanek pod kontrolÄ… urzÄ™dników akcyzowych, co po raz pierwszy umożliwiÅ‚o sporzÄ…dzenie mieszanej whisky w znacznych iloÅ›ciach. Whisky mieszana miaÅ‚a i caÅ‚y czas ma 3 zalety: byÅ‚a bardziej atrakcyjna dla szerszego krÄ™gu odbiorców niż ówczesna mocno aromatyzowana, przydymiona whisky sÅ‚odowa czy ognista whisky zbożowa, mogÅ‚a zachować niezmienny smak dziÄ™ki staÅ‚ej recepturze a dodatkowo byÅ‚a tania. WiÄ™kszość kupców zajmujÄ…cych siÄ™ handlem napojami alkoholowymi, sprzedawaÅ‚o też towary spożywcze: kawÄ™, herbatÄ™, artykuÅ‚y żywnoÅ›ciowe, pierwszej potrzeby, a ich sklepy nazywano powszechnie „wÅ‚oskimi skÅ‚adami”. Takie byÅ‚y poczÄ…tki niemal wszystkich wielkich nazwisk w Å›wiecie whisky: George Ballantine zaÅ‚ożyÅ‚ taki sklep w 1827 w Edynburgu, Johnnie Walker w 1820 w Kilmarnock a James Chivas w 1827 w Aberdeen.
George Ballantine - Ballantine’s Finest to obok Johnnie Walkera najlepiej sprzedawana whisky na Å›wiecie. Podstawowe skÅ‚adniki pochodzÄ… z destylarni: Scapa, Tormore, Glendronach, Glencadam, Miltonduff, ale w recepturze jak zapewniajÄ… producenci wystÄ™puje ponad 57 maltów. KolejnÄ… starszÄ… pozycjÄ… jest Ballantine’s Royal Blue i Gold Seal oba 12 letnie. ResztÄ™ asortymentu uzupeÅ‚niajÄ… 17, 21 i 30 letni. Dodatkowe dwie pozycje pure malt 12 letnia i 20 letnia zapakowana w oryginalnÄ… butelkÄ™ w ksztaÅ‚cie kropli wody.
Chivas Brothers - CiekawostkÄ… jest, że pierwsza whisky Chivas Regal pojawiÅ‚a siÄ™ w 1909 roku czyli 16 lat po Å›mierci ostatniego z rodu Chivasów. Chivas Regal oferowany jest w wersji 12 i 18 letniej (gÅ‚ównym skÅ‚adnikiem jest Strathisla z destylarni w Keith o owocowym aromacie, a dodatkowo sÄ… w nich Glenlivet, Glen Grant i ponad 30 innych). Kolejnymi pozycjami sÄ… Chivas Revolver 1801 i Chivas Brothers Oldest and Finest, a najstarszÄ… wersjÄ… jest 21 letni Royal Salute, wystÄ™pujÄ…cy w ceramicznych butelkach w 3 kolorach czerwonym, zielonym i niebieskim.
William Grant - ZaÅ‚ożyciel firmy Glenfiddich, Balvenie oraz blendów Grant’s. PodstawÄ™ oferty stanowi William Grant’s Family Reserve, nastÄ™pne trunki to Grant’s 100 US Proof Superior Strength a najstarszym produktem poza okolicznoÅ›ciowymi jest Grant’s Classic Reserve 18 letni.
Johnnie Walker - W 1820 zaledwie 15 letni Johnnie Walker otworzyÅ‚ sklep w miejscowoÅ›ci Kilmarnock. MÅ‚ody wÅ‚aÅ›ciciel handlowaÅ‚ artykuÅ‚ami spożywczymi ale i alkoholem. Kiedy w roku 1860 weszÅ‚y w życie przepisy, które legalizowaÅ‚y whisky typu blend, syn Johnniego Aleksander postanowiÅ‚ produkować whisky kupważonÄ… na szerokÄ… skalÄ™. W 1867 Alexander Walker zastrzegÅ‚ jako znak handlowy swojÄ… ukoÅ›nÄ… etykietÄ™ (niezmienna do dziÅ›). W 1908 nazwa Johnnie Walker zostaÅ‚a zastrzeżona, a blendy zaczÄ™to sprzedawać w butelkach takich jak dziÅ› (prostokÄ…tnych). Oferta firmy jest bardzo bogata. Najprostszy 3 letni Johnnie Walker Red Label to whisky która sprzedaje siÄ™ najlepiej na Å›wiecie (okoÅ‚o 8 mln skrzynek rocznie, w każdej sekundzie wypijane sÄ… podobno 4 butelki tej whisky na caÅ‚ym globie), Black Label 12 letnia to druga najczęściej kupowana whisky de luxe po Chivas Regal. W latach 90 XX wieku firma zdecydowaÅ‚a siÄ™ na rozszerzenie swojego asortymentu i wprowadziÅ‚a w 1992 Blue Label (najstarszy destylat 60 letni najmÅ‚odszy tylko 12 letni), w 1995 Gold Label 18 letni, w 1996 Pure Malt czyli Green Label 15 letni gÅ‚ówne destylaty pochodzÄ… z gorzelni: Mortlach, Glen Ord, Cragganmore, Linkwood i Glen Elgin. Oprócz okolicznoÅ›ciowych edycji caÅ‚y czas produkowany jest Johnnie Walker Swing, w charakterystycznej zaokrÄ…glonej butelce od doÅ‚u. Swing przeznaczony byÅ‚ dla pasażerów transatlantyków, którzy podczas rejsów nie musieli obawiać siÄ™ że butelka siÄ™ stÅ‚ucze, bowiem okrÄ…gÅ‚e dno niwelowaÅ‚o ruchy statku spowodowane falami.