Gorzelnia Glenfarclas zostaÅ‚a wybudowana w 1836 roku przez Roberta Haya w regionie Speyside u podnóża góry Ben Rinnes. Nazwa zakÅ‚adu oznacza „dolinÄ™ zielonych traw" i odnosi siÄ™ do malowniczej okolicy jaka otacza zakÅ‚ad.
Woda do destylacji whisky Glenfarclas pochodzi ze strumieni, wypÅ‚ywajÄ…cych z górnej części szczytu Ben Rinnes, które zasilane sÄ… przez topniejÄ…cy na grzbiecie góry Å›nieg. Woda filtrowana przez granity i wrzosy zapewnia najwyższÄ… jakość.
Na samym poczÄ…tku destylacja w zakÅ‚adzie utrzymywana byÅ‚a na niskim poziomie. Gorzelnia zaczęła odnosić sukcesy dopiero od czasu, gdy po Å›mierci Haya „dostaÅ‚a siÄ™ w rÄ™ce" Johna Granta. Zbieżność jego nazwiska z nazwiskiem innego gorzelnika, Williama Granta wÅ‚aÅ›ciciela Glenfiddicha i Balvenie jest przypadkowa.
Grant przed tym jak zakupiÅ‚ zakÅ‚ad za 511₤ byÅ‚ już znanym w okolicy farmerem posiadajÄ…cym kilka wÅ‚asnoÅ›ci ziemskich oraz sporej wielkoÅ›ci stado bydÅ‚a. Pierwotne sprzÄ™t destylacyjny pochodziÅ‚ z destylarni Dandaliet a dziÄ™ki niemu można byÅ‚o wyprodukować okoÅ‚o 50 tysiÄ™cy galonów whisky na rok.
John Grant zdobyÅ‚ licencjÄ™ destylacyjnÄ… w 1865 roku i powierzyÅ‚ zarzÄ…d nad zakÅ‚adem doÅ›wiadczonemu gorzelnikowi - Johnowi Smithowi, potomkowi swojego stryjecznego dziadka. Smith już wkrótce dokÅ‚adnie 1870 roku kupiÅ‚ wÅ‚asnÄ… destylarniÄ™ - Cragganmore i od tej pory rodzina Grantów sama prowadziÅ‚a Glenfarclasa.
Glenfarclas zaczęła w koÅ„cu zdobywać sÅ‚awÄ™ i uznanie miÅ‚oÅ›ników whisky. PojawiÅ‚a siÄ™ nawet na królewskim stole Jerzego V, który zabieraÅ‚ syna Johna Granta - Georga na polowania w lasach koÅ‚o zamku Balmoral.
Synowie Granta kontynuowali prowadzenie rodzinnego interesu, rozbudowali zakÅ‚ad i podnieÅ›li jego moc produkcyjnÄ… do 300 tysiÄ™cy galonów rocznie. W 1896 wielki producent whisky mieszanej firma Pattison nabyÅ‚a 50% udziaÅ‚ów w destylarni. Grantowie zdecydowali siÄ™ na sprzedaż, bowiem potrzebowali kapitaÅ‚u niezbÄ™dnego do rozbudowy zakÅ‚adu o czym już wczeÅ›niej wspomniaÅ‚em. Glenfarclas przetrwaÅ‚ kryzys na rynku po bankructwie Pattisonów, mimo że firma owych braci oprócz wspóÅ‚wÅ‚asnoÅ›ci byÅ‚a również gÅ‚ównym odbiorcÄ… produktów zakÅ‚adu. Po bankructwie zakÅ‚ad zostaÅ‚ odkupiony i ponownie staÅ‚ siÄ™ w 100% wÅ‚adnoÅ›ciÄ… Grantów.
Obecnie gorzelniÄ™ prowadzi już piÄ…te pokolenie Grantowów i jest to jeden z nielicznych przypadków, gdzie zakÅ‚adem zarzÄ…dza caÅ‚y czas niezależna rodzina zaÅ‚ożycielska. Glenfarclas jest obecnie zakÅ‚adem bardzo nowoczesnym, aczkolwiek postarano siÄ™ o zachowanie oryginalnego ksztaÅ‚tu i wyglÄ…du wyposażenia. WÅ‚aÅ›ciciele Glenfarclas dbajÄ… o dużą wydajność produkcyjnÄ… zakÅ‚adu. Zaopatrzyli go w sześć najwiÄ™kszych w regionie Speyside alembików oraz w kadź zacierowÄ… o Å›rednicy dziesiÄ™ciu metrów. Jest ona w stanie na raz pomieÅ›cić 16,5 tony zmielonego ziarna.
Glenfarclas trafiÅ‚a również do „KsiÄ™gi rekordów Guinnessa", ponieważ produkuje najmocniejszÄ… oficjalnÄ… wersjÄ™ whisky: Glenfarclas 105 Cask Strength, okoÅ‚o 60% alkoholu.
Destylaty dojrzewają najczęściej w nowych lub starych beczkach po sherry Oloroso oraz Fino. W ofercie zakładu są whisky okolicznościowe i rocznikowe, w przedziale od 10 do 30 lat (wersje 10- 12-, 15-, 21-, 25- i 30-letnie oraz 105 - 60%) o zawartości alkoholu od 40% do 46%.
Prawie poÅ‚owa produkcji whisky wykorzystywana jest do produkcji single maltów co Å›wiadczy o popularnoÅ›ci tego trunku wÅ›ród konsumentów. W ofercie niezależnych dystrybutorów whisky Glenfarclas raczej nie można czÄ™sto znaleźć. Blackadder kupuje natomiast destylat od Glenfarclasa ale przed butelkowaniem nazywa go Blairfindy. Innymi nazwami pod którymi kryje siÄ™ whisky Glenfarclas to Dun Bheagan Speyside, Highland Cattle czy Speyside´s Finest.
WersjÄ… wyjÄ…tkowÄ… jest Glenfarclas Scottish Classic 40 Year Old Single Malt Scotch. Edycja ta zostaÅ‚a stworzona na koniec XX wieku. Na etykietach umieszczono sceny z klasyki szkockiej twórczoÅ›ci literackiej (np. „Ivanhoe", „Rob Roy"). Whisky z tej wyjÄ…tkowej kolekcji jest niestety bardzo droga.
W 1973 roku na terenie zakÅ‚adu uruchomiono oÅ›rodek dla goÅ›ci oraz sklep. Wizyta przewiduje miÄ™dzy innymi obejrzenie farmy hodowli bydÅ‚a Angus oraz sali degustacyjnej, w której można zobaczyć dÄ™bowÄ… boazeriÄ™ ze statku liniowego Cesarza Australii. Rocznie bywa tu okoÅ‚o 90 tysiÄ™cy zwiedzajÄ…cych.
Z najnowszych ciekawostek na temat zakÅ‚adu dowiadujemy siÄ™, że Glenfarclas zmieniÅ‚ dystrybutora na terenie Wielkiej Brytanii. W sierpniu 2006 destylarnia zaprzestaÅ‚a wspóÅ‚pracy z firmÄ… Jan Maclead Distillers a rozpoczęła z Pol Roger Ltd, który bÄ™dzie teraz wyłącznym dystrybutorem na terenie Wielkiej Brytanii. Jak zapewniajÄ… obydwie firmy wspóÅ‚praca ma zwiÄ™kszyć sprzedaż i jednoczeÅ›nie zachować najwyższÄ… jakość produktu.
W Polsce Glenfarclasa możemy kupić w wersjach 10, 12, 15 i 21 letniej opisywanego „mocarza" 105 oraz Blairfindy 35 letnie.