bullet_whisky strona główna

BenRiach

ZakÅ‚ad Benriach powstaÅ‚ w 1898 roku w okolicy Elgin, region Speyside. Jego budowniczy - John Duff chciaÅ‚ powtórzyć sukces poÅ‚ożonej niedaleko gorzelni Longmorn, jednak Benriach nie zdobyÅ‚ takiego uznania wÅ›ród konsumentów jak sÄ…siedni zakÅ‚ad i po upadku firmy Pattison's w roku 1900 zostaÅ‚ zamkniÄ™ty.
Benriach wznowiÅ‚ dziaÅ‚alność dopiero w roku 1965, w którym to zostaÅ‚ kupiony, rozbudowany i na nowo wyposażony przez The Glenlivet Distillers Ltd. Nie wszystkie jednak elementy wyposażenia zostaÅ‚y zmienione, oryginalnÄ… podÅ‚ogÄ™ do sÅ‚odowania jÄ™czmienia pozostawiono.
Glenlivet Distillers, w której skÅ‚ad wchodziÅ‚y cztery gorzelnie, w tym Benriach, w 1977 roku staÅ‚a siÄ™ częściÄ… kanadyjskiego koncernu Seagram. ZakÅ‚ad byÅ‚ otwarty do 2002 roku, w którym to zdecydowano zakoÅ„czyć produkcjÄ™ i przez dwa lata gorzelnia staÅ‚a pusta. Ponownego otwarcia dokonano w kwietniu 2004, a już w sierpniu tego też roku wznowiono produkcjÄ™. Warte podkreÅ›lenia jest to, że Benriach to jedna z najnowszych gorzelni, która staÅ‚a siÄ™ niezależna i nie wchodzi w skÅ‚ad żadnego koncernu. W chwili obecnej w zakÅ‚adzie znajdujÄ… siÄ™ dwie pary alembików, z których rocznie można wyprodukować okoÅ‚o 2 milionów litrów whisky. Whisky dojrzewa w 5 magazynach w stylu dunnage, o 3 poziomach beczek, w których leżakuje 22 tysiÄ…ce beczek.
Warto podkreÅ›lić, o czym wspomniaÅ‚em już wyżej, że w Benriach zachowaÅ‚a siÄ™ i wykorzystywana jest do dzisiaj oryginalna podÅ‚oga do sÅ‚odowania jÄ™czmienia. Jest ona niezwykle ważnym elementem tej gorzelni, zwÅ‚aszcza w Å›wietle faktu, że prawie wszystkie pozostaÅ‚e destylarnie nie produkujÄ… już samodzielnie sÅ‚odu tylko kupujÄ… gotowy. Benriach natomiast pozostaÅ‚a jednÄ… z nielicznych gorzelni, w której w dalszym ciÄ…gu proces produkcji, poza butelkowaniem, odbywa siÄ™ w caÅ‚oÅ›ci na terenie zakÅ‚adu.
Wartym wzmianki jest również fakt, że producent do żadnej ze swoich whisky nie dodaje karmelu oraz nie filtruje swoich produktów na zimno - chill filtration, dziÄ™ki temu whisky sÄ… dużo bardziej oleiste oraz peÅ‚niejsze w aromaty i smaki. Dla koneserów whisky istotna jest obecna tendencja rynkowa - duża grupa producentów single malt zaprzestaje filtracji swoich produktów.
W gorzelni w procesie produkcji używa siÄ™ odmiany jÄ™czmienia cellar, optic, oxbridge oraz cocktail, a co jest dodatkowo istotne torf wykorzystywany w zakÅ‚adzie jest okolicznym torfem - nie jest sprowadzany z innych regionów szkockich.
Woda wykorzystywana w procesie produkcji również znacznie różni siÄ™ od tej z innych zakÅ‚adów, jest ona, bowiem bogata w mineraÅ‚y i bardzo ostra. Zdaniem wÅ‚aÅ›cicieli idealnie pasuje do drożdży i polepsza smak whisky.
WÅ‚aÅ›ciciele gorzelni reprezentujÄ… poglÄ…d, iż whisky powinna dojrzewać w beczkach po bourbonie. Trunek powinien dojrzewać przez okres od 8 do 10 lat w tego typu beczkach a nastÄ™pnie należy przelać go do innego rodzaju beczek - po sherry, rumie czy innym winie. DziÄ™ki temu produkt bÄ™dzie miaÅ‚ dużo ciekawsze aromaty i smaki. Producent stara siÄ™ używać jak najmniejszych beczek, dlatego że czym sÄ… one mniejsze tym szybszy proces dojrzewania - whisky otrzymuje wiÄ™kszÄ… ilość smaków i aromatów z drewna.
Do 1995 roku malty Benriach były dostępne rzadko, a całą produkcję przeznaczano na blendy Chivas, Queen Anne i Something Special. Od 1995 roku single malt Benriach sprzedawany był w wersji 10-letniej. Wersja ta wchodziła w skład tzw. Heritage Selection promowanej przez Chivas.
Obecnie portfolio producenta jest bardzo szerokie i składa się na nie kilka wersji: Classic Speyside, Heavily Peated, Wood Finishes, Single Cask Bottlings w wieku od 10 do 40 lat oraz wersje rocznikowe np. 1975, 1984 czy 1985.
W skÅ‚ad Classic Speyside wchodzÄ… whisky 12, 16 i 20 letnie. Peated BenRiach to whisky 10 i 21 letnie. Co ciekawe wielki autorytet w Å›wiecie whisky Jim Murray oceniÅ‚ obydwa te trunki na 95 punktów. Oznacza to mniej wiÄ™cej tyle, że jest to „wyÅ›mienita whisky, która daje nam powód do życia". 95 punktów otrzymaÅ‚a jeszcze 15 letnia whisky, która dojrzewaÅ‚a dodatkowo w beczkach po maderze. NajwyższÄ… notÄ™ whisky z tego zakÅ‚adu otrzymaÅ‚ vintage 1984 i jest to 96 punktów.
Wood Finishes to edycje whisky z różnego rodzaju beczek. SÄ… to trunki 15-letnie z beczek po maderze, pedro ximinez, ciemnym rumie jamajskim i porto tawny.
Bardzo ciekawÄ… i limitowanÄ… edycjÄ… sÄ… whisky z beczek po sherry, porto i rumie. Te 12 letnie trunki nie tylko zakoÅ„czyÅ‚y proces dojrzewania w różnych beczkach, ale również zostaÅ‚ wyprodukowane przy użyciu sporej iloÅ›ci torfu - peated whisky. SÄ… to jedyne tak torfowe whisky z regionu Speyside.
W najbliższych tygodniach pojawiÄ… siÄ™ jeszcze na rynku 4 edycje 16 letniej whisky z beczek po moscatel, sauterne, claret, barolo oraz burgundy. Każdego roku w zakÅ‚adzie butelkowanych jest 7, 8 whisky single cask, sÄ… to Å›ciÅ›le limitowane edycje. W tym roku manager zakÅ‚adu Billy Walker spróbowaÅ‚ okoÅ‚o 500 beczek i wybraÅ‚ z nich tylko 20 i teraz bÄ™dzie okoÅ‚o 7 edycji tych whisky. Każda edycja po 200 może 250 butelek.
Najstarsza edycja tego producenta ma 42 lata. Wciąż jednak dojrzewa w beczkach i z tego, co mi wiadomo będzie butelkowana jako 45 letni trunek. Zdaniem Billa Walkera jest to maksymalny wiek dla whisky, bowiem po 40 latach spędzonych w beczce whisky zaczyna powoli tracić swoje najlepsze cechy. Innymi słowy staje się już za stara i zbyt beczkowa.
Producent nie sprzedaje trunku niezależnym dystrybutorom, dlatego też bardzo rzadko można nabyć stare edycje tej whisky od G&M, Signatory czy innych rozlewników i zawsze sÄ… to whisky sprzedane jeszcze za starych wÅ‚aÅ›cicieli tej gorzelni.