ZakÅ‚ad Ladyburn, znajdujÄ…cy siÄ™ niegdyÅ› na zachodnim wybrzeżu regionu Lowlands, zostaÅ‚ uruchomiony w 1966 roku w wiÄ™kszym kompleksie gorzelniczym Girvan, należącym do spóÅ‚ki William Grant & Sons. Kompleks ten, zbudowany w 1963 roku, miaÅ‚ produkować whisky sÅ‚odowÄ… i alkohol zbożowy.
Gorzelnia zostaÅ‚a wyposażona w dwie pary alembików. Uzyskiwany w niej destylat przeznaczano do zestawiania blendów Granta. W latach 80. w Stanach Zjednoczonych pojawiÅ‚a siÄ™ oficjalna wersja single malt Ladyburn. Whisky ta nie cieszyÅ‚a siÄ™ w USA zbytniÄ… popularnoÅ›ciÄ….
Od 1975 roku w kombinacie Girvan produkowano już tylko alkohol zbożowy, np. single grain whisky Black Barrel. Ladyburn zamkniÄ™to, a sprzÄ™t do destylacji whisky sÅ‚odowej usuniÄ™to. Obecnie whisky Ladyburn ma wartość kolekcjonerskÄ…, jest niezwykle rzadka i dla miÅ‚oÅ›ników whisky bardzo cenna.
W 2000 roku na rynku pojawiÅ‚a siÄ™ limitowana edycja whisky Ladyburn, destylacja 1973, bÄ™dÄ…ca częściÄ… W. Grant’s Rare Whisky Collection, w bardzo ograniczonej iloÅ›ci.