bullet_whisky strona główna

Bruichladdich

Dość powszechna jest opinia, że wszystkie whisky z wyspy Islay sÄ… torfowe, zdecydowane oraz mÄ™skie. Nie jest to oczywiÅ›cie prawdÄ…. Z mojego doÅ›wiadczenia podczas prowadzenia degustacji wynika, że jeÅ›li chodzi o gusta to czÄ™sto torfowe i medyczne trunki z tej wyspy dużo bardziej smakujÄ… kobietom niż mężczyznom. CzÄ™sto zdarza siÄ™, że Ardbeg wymieniany jest przez nie jako ta najciekawsza whisky wÅ›ród degustowanych. JeÅ›li chodzi o smaki i aromaty to jest to kwestia subiektywna i indywidualna, ale z całą pewnoÅ›ciÄ… możemy stwierdzić, że nie wszystkie trunki z Islay sÄ… tak torfowe i peÅ‚ne fenoli jak Laphroaig, Lagavulin czy wspomniany już Ardbeg. W whisky Bunnahabhain poziom torfu jest znikomy i waha siÄ™ miÄ™dzy 1,5-2,0 ppm, natomiast w zakÅ‚adzie Bruichladdich wynosi on 3 ppm, przy czym i w jednym i drugi przypadku torf nie jest używany w procesie suszenia jÄ™czmienia tylko bierze siÄ™ z wody.
ZakÅ‚ad Bruichladdich (wymowa: Brook-Laddie) zostaÅ‚ wybudowany przez braci Roberta, Johna i Williama Harvey na wyspie Islay w 1881 roku. Harvejowie zamknÄ™li gorzelniÄ™ w 1929 roku i nastÄ™pnie staÅ‚a siÄ™ ona wÅ‚asnoÅ›ciÄ… Johna Hobbsa, a już od 1968 roku należaÅ‚a do grupy Invergordon. Invergordon zaczÄ…Å‚ w Bruichladdich produkcjÄ™ na wiÄ™kszÄ… skalÄ™ i wypromowaÅ‚ tÄ… whisky w Europie. W 1993 roku gorzelnia ponownie zmieniÅ‚a wÅ‚aÅ›ciciela, którym staÅ‚ siÄ™ od tego momentu Whyte&Mackay. W 1995 roku podjÄ™to decyzjÄ™ o zaprzestaniu destylacji.
19 grudnia 2000 roku zakÅ‚ad zostaÅ‚ nabyty przez grupÄ™ 46 prywatnych inwestorów, z których cześć jest również z Islay - Sir John Mactaggart. Przedstawicielem tej grupy byÅ‚ handlarz winny Mark Reynier. Transakcja wyniosÅ‚a 6,5 miliona funtów. Po okresie pilnych renowacji zakÅ‚ad ponownie otwarto 29 maja 2001 roku. Pierwsza butelka whisky zostaÅ‚a wypuszczona przez ten zakÅ‚ad we wrzeÅ›niu 2001, a już w 2007 roczna produkcja wyniosÅ‚a 700 tysiÄ™cy litrów.
Nowi wÅ‚aÅ›ciciel używajÄ… tylko i wyłącznie jÄ™czmienia pochodzÄ…cego ze Szkocji sÅ‚odowanego zaÅ› w Inverness. Wybranych zostaÅ‚o aż 8 rodzajów jÄ™czmienia - Optic, Chalice, Golden Promise, Bere, Troon, Oxbridge, Riviera oraz Flagon. Z tej dÅ‚ugiej wyliczanki najbardziej interesujÄ…cy jest Golden Promise, bowiem jak widać nie tylko Macallan i Glen Goyne używajÄ… tej odmiany jÄ™czmienia. Prawie 40% jÄ™czmienia wykorzystywanego w procesie produkcji roÅ›nie na Islay.
W Bruichladdich używa siÄ™ 4 różnych iloÅ›ci torfu w procesie suszenia ziarna. W podstawowym Bruichladdich jest okoÅ‚o 3 ppm, w Port Charlotte okoÅ‚o 40 ppm, w Lochindaal okoÅ‚o 50 ppm, a bardzo ciekawÄ… whisky jest Octomore - najbardziej torfowa whisky szkocka - 80 ppm.
Producent szczyci siÄ™ posiadaniem najstarszego źródÅ‚a wody ze wszystkich zakÅ‚adów szkockich - Gneiss rocks. Nie jest to jednak prawdÄ…, bowiem zakÅ‚ad Klichoman znajdujÄ…cy siÄ™ po drugiej stronie wzgórza również używa tÄ… samÄ… wodÄ™ co Bruichladdich. Faktem jest, iż woda pochodzÄ…ca z głębi lÄ…du nie ma tak silnego smaku i aromatu torfu, jaki majÄ… inne źródÅ‚a wody na Islay.
ZakÅ‚ad eksperymentuje z różnymi formami destylacji. Używa standartowej podwójnej, potrójnej znanej jako - „trestarig" - starodawna metoda stosowana na Islay oraz co wyróżnia ten zakÅ‚ad na tle innych jest poczwórna destylacja. Sam szef zakÅ‚adu pokazywaÅ‚ mi z bÅ‚yskiem w oku, że tak wÅ‚aÅ›nie produkowaÅ‚o siÄ™ whisky w XVII wieku.
ZakÅ‚ad jako jedyny na Islay ma wÅ‚asnÄ… liniÄ™ rozlewniczÄ…, czym przypominać może bardziej producentów wina, niż destylarnie whisky. CaÅ‚a whisky dojrzewa na Islay stÄ…d tak duży wpÅ‚yw morza i wodorostów na smak i aromat tego trunek. Do tej whisky nie dodaje siÄ™ karmelu oraz nie jest ona filtrowana na zimno.
W zakÅ‚adzie używa siÄ™ różnego rodzaju beczek: po porto, maderze, sherry, rumie oraz po bourbonie Buffalo Trace. Producent wszystkie swoje whisky butelkuje o mocy minimalnej 46%.
Warto podkreÅ›lić, że wiele elementów wyposażenia Bruichladdich pochodzi jeszcze z czasów powstania destylarni. Dawny wyglÄ…d zachowano też w piwnicach - dunnage.
Nie bÄ™dÄ™ wymieniaÅ‚ wszystkich produktów tej destylarni, bo ta lista byÅ‚a by dÅ‚uższa niż sam artykuÅ‚, ale chciaÅ‚bym przybliżyć tylko serie tego trunku: Mood Malts, której najstarszÄ… whisky jest 20 latka, Vintage Malts - wersja rocznikowa zawsze cask strength, Multi-Vintage Malts - mieszanka różnych roczników - np. 3D, Special Bottlings - np. Links - wersja dla golfistów. Dodatkowo producent oferuje Wine Drinker's Dram idealny produkt dla tych, którzy ubóstwiajÄ… wino.
Z powodu tej różnorodnoÅ›ci niektórzy szefowie zakÅ‚adów z Islay uważajÄ…, że Bruichladdich nie umie rok rocznie produkować trunku tej samej jakoÅ›ci. Po prostu nie ma powtarzalnoÅ›ci i stÄ…d tak wiele edycji tej whisky. Z drugiej jednak strony Bruichladdich szczyci siÄ™ wÅ‚aÅ›nie tÄ… oryginalnoÅ›ciÄ… i podkreÅ›laniem swojego indywidualnego stylu oraz szerokim portfolio. TwórcÄ… wszystkich edycji jest Jim McEwan, który po 37 latach pracy w gorzelni Bowmore zdecydowaÅ‚ siÄ™ przejść do Bruichladdicha.
CaÅ‚a produkcja whisky wykorzystywana jest w wersji single malt, a producent nie sprzedaje swojego trunku niezależnym dystrybutorom. Dlatego też, bardzo rzadko możemy znaleźć „nie oficjalne" edycje tej whisky np. od Alchemista - 5 letni Port Charlotte lub 18 letni Bruichladdich od Blackaddera.
Jak zapewniaÅ‚ mnie szef zakÅ‚adu Mark Reynier w tej whisky nie znajdziemy medycznych zapachów ani smaków.
Na terenie gorzelni znajduje siÄ™ oÅ›rodek dla goÅ›ci, gdzie prowadzone sÄ… szkolenia oraz gdzie można kupić wiele bardzo limitowanych edycji tej whisky - np. tÄ… poczwórnie destylowanÄ….