George Smith okoÅ‚o 1815 roku wydzierżawiÅ‚ Upper Drumin Farm, rozpoczÄ…Å‚ destylacjÄ™, a jego whisky od razu zyskaÅ‚a uznanie okolicznych mieszkaÅ„ców. Miejsce, o którym mowa byÅ‚o idealne do zaÅ‚ożenia biznesu alkoholowego nie tylko ze wzglÄ™du na jego odosobnienie - okolicy doliny rzeki Livet, a co za tym idzie mniejszÄ… kontrolÄ™ urzÄ™dników podatkowych, ale także ze wzglÄ™du na doskonałą wodÄ™ oraz górski klimat Highlands.
Tak siÄ™ zÅ‚ożyÅ‚o, że jednym z gÅ‚ównych inicjatorów nowych przepisów podatkowych do walki z nielegalnÄ… destylacjÄ…, które weszÅ‚y w życie w 1823 roku byÅ‚ książę Gordon. ByÅ‚ on wÅ‚aÅ›cicielem ziemi, którÄ… dzierżawiÅ‚ Smith i na której prowadziÅ‚ destylacjÄ™, bez odpowiedniej licencji. Gordon zaproponowaÅ‚ Smithowi ukÅ‚ad: Smith miaÅ‚ wystÄ…pić o przyznanie mu oficjalnej licencji na produkcjÄ™ whisky, a książę Gordon miaÅ‚ pomóc Smithowi wybudować w Drumin nowy zakÅ‚ad. Smith przystaÅ‚ na tÄ™ propozycjÄ™ i zarejestrowaÅ‚ zakÅ‚ad w 1824 roku, czym naraziÅ‚ siÄ™ na wrogość innych nielegalnych gorzelników. Uznali go za zdrajcÄ™ i zaprzysiÄ™gli zemstÄ™.
W 1850 roku w prowadzeniu zakÅ‚adu zaczÄ…Å‚ pomagać syn - James Gordon. Popyt na whisky w tym czasie wzrósÅ‚ i Smithowie na ziemi wydzierżawionej od ksiÄ™cia Gordona zbudowali kolejne gorzelnie - w Delanbo i w Minmore. Interes rozwijaÅ‚ siÄ™ znakomicie a tylko zakÅ‚ad w Minmore produkowaÅ‚ 600 galonów whisky tygodniowo. Duży wkÅ‚ad w ten rozwój wniósÅ‚ agent handlowy Glenlivet - Andrew Usher. Usher byÅ‚ pierwsza osobÄ…, która zaczęła produkować i sprzedawać blended whisky na dużą skalÄ™. WiedziaÅ‚ on bowiem, że dÅ‚ugość czasu spÄ™dzonego przez whisky w beczce ma niebagatelny wpÅ‚yw na jakość uzyskanego trunku. ByÅ‚o to szczególnie istotne spostrzeżenie w Å›wietle faktu, że w owych czasach pito zwykle mÅ‚odÄ… whisky, która nie leżakowaÅ‚a w ogóle. Usher zainwestowaÅ‚ w beczki oraz w odpowiednie magazyny do leżakowania. Wkrótce odniósÅ‚ pierwszy rynkowy sukces stworzyÅ‚ bowiem whisky Old Vatted Glenlivet.
Whisky Glenlivet zdobyÅ‚a ogromnÄ… popularność. Åšwiadczy o tym fakt, że zakÅ‚ady niezwiÄ…zane z rzekÄ… Livet dodaÅ‚y do swojej nazwy czÅ‚on „Glenlivet", by na fali sukcesu destylarni przyciÄ…gnąć zainteresowanie kupujÄ…cych. Takie zachowanie konkurencji zmusiÅ‚o J. G. Smith do dochodzenia sÄ…downie swoich praw do nazwy „Glenlivet". W 1884 udaÅ‚o mu siÄ™ uzyskać, tylko wyłączne prawo do postawienia przed nazwÄ… swojego zakÅ‚adu rodzajnika okreÅ›lonego „The". PozostaÅ‚e zakÅ‚ady zachowaÅ‚y prawo do okreÅ›lenia „Glenliet", bez rodzajnika, jako drugiego czÅ‚onu nazwy zakÅ‚adu (np. Macallan-Glenlivet). De facto tylko trzy z wszystkich zakÅ‚adów znajdujÄ… siÄ™ w dolinie rzeki Livet (sÄ… to zakÅ‚ady Braeval, Tammavulin i Tomintoul).
Destylarnia Glenlivet do 1978 roku należaÅ‚a do kolejnych spadkobierców Georga Smitha. Prawnuk Georga - Bill Smith Grant, wypromowaÅ‚ The Glenlivet na rynku amerykaÅ„skim przed wprowadzeniem w Stanach Zjednoczonych prohibicji. Smithowie sprzedali nastÄ™pnie zakÅ‚ad kanadyjskiemu koncernowi Seagram. Przez lata zakÅ‚ad przeszedÅ‚ bardzo wiele modernizacji. Obecnie z zewnÄ…trz przypomina on maÅ‚o atrakcyjny zakÅ‚ad przemysÅ‚owy.
The Glenlivet jest otwarty dla zwiedzajÄ…cych i wchodzi w skÅ‚ad szkockiego Szlaku Whisky. Na Szlaku Whisky poza The Glenlivet znajdujÄ… siÄ™ nastÄ™pujÄ…ce destylarnie: Cardhu, Glenfiddich, Dallas Dhu, Strathisla, Glen Grant, Glenfarclas, a także Speyside Cooperage, który wytwarza i przeprowadza renowacjÄ™ dÄ™bowych beczek do leżakowania whisky.
Na single malt przeznacza siÄ™ okoÅ‚o 45% caÅ‚ej produkcji zakÅ‚adu. W porównaniu z faktem, że okoÅ‚o 90% destylatów sÅ‚odowych stanowi skÅ‚adnik różnych blendów, 45% to znaczna ilość. Do maturacji używane sÄ… beczki gÅ‚ównie z amerykaÅ„skiego dÄ™bu po bourbonie oraz europejskie po sherry.
Oferta zakÅ‚adu podzielona jest na trzy podstawowe grupy produktów. PierwszÄ… jest „Travel retail". SkÅ‚ada siÄ™ ona z trzech whisky: 12, 15 letniej i wersji Nadurra, która dojrzewaÅ‚a przez 16 lat w beczkach dÄ™bowych. Nadurra jest bardzo wysoko oceniana przez koneserów i znawców whisky. Dave Broom uznaÅ‚ jÄ… nawet za najlepszÄ… whisky 2004 roku.
DrugÄ… grupÄ… whisky tego producenta nazywana „Core range" skÅ‚ada siÄ™ z trzech whisky: 12, 15 i 18 letniej. CiekawÄ… pozycjÄ… jest 15 letnia whisky, która najpierw dojrzewaÅ‚a w tradycyjnych, a nastÄ™pnie w nowych beczkach z Limousin. OstatniÄ… grupÄ™ stanowi „Ultra premium" - jest to 21 letni trunek o nazwie Archive oraz rocznikowe edycje - z kolekcji „Cellar collection". Najstarsza whisky pochodzi z 1959, a trochÄ™ mÅ‚odsze z lat 1964, 1967, 1972 oraz 1983.
WÅ‚aÅ›ciciel zakÅ‚adu koncern Chivas Brothers zostaÅ‚ wyróżniony na bardzo prestiżowym konkursie International Wine and Spirit Competition jako najlepsza destylarnia 2006 roku. Na kolejnym konkursie International Spirits Challenge Trophy 18 letnia Glenlivet otrzymaÅ‚a natomiast zÅ‚oty medal.